Klassetrin: 4.-6. klasse

Projektperiode: April-maj 2020

Fag/emne: Musik, historie, dansk, kristendomskundskab

Antal lektioner: 4-12

Fællessang: Omkring 4. maj 2020

Projektet indeholder:

  • Hjemmeside med elevopgaver og lærervejledning
  • Arrangement med fællessang omkring 4. maj 2020
  • Lærerkursus

Tilmelding: 30. august 2019 

Mellemtrin

Alsang

Et projekt der med afsæt i alsangen i 1940'erne tematiserer fællesskab, frihed og demokrati anno 2020.

 

Den 9. april 1940 angreb tyske tropper Danmark. Danske tropper gjorde kortvarigt modstand, men kampene blev snart indstillet og befolkningen blev opfordret til besindelse. Danmark var besat, og krigen var flyttet ind på dansk grund. Der skulle gå fem år før befrielsesbudskabet den 4. maj lød i de danske radioer. Det er 75 år siden i 2020.

 

Under besættelsen mødtes danske borgere til fællessang – den såkaldte alsang. Det var en måde at insistere på fællesskab, identitet og retten til at tænke og synge sammen. I dette undervisningsprojekt skal det handle om frihed, demokrati og fællessang.

 

For hvad vil det sige at leve i et frit samfund? Hvad tænker man i dag, og hvordan tænkte man i 1940’erne efter at befrielsesrusen havde lagt sig? Hvad skaber vilkårene for et frit og åbent samfund? I forlængelse af 1940’ernes alsang lægges der her op til gennem sang og refleksion at undersøge, hvad frihed og fællesskab er anno 2020.

 

I materialet indgår en række nye og gamle sange. Få fællessang på skolen eller kom til sang og event i den lokale kirke. Når I tilmelder jer, kan I ønske at få fællessangen ud på skolen. Det kan ske ved, at I selv arrangerer det, eller I kan få en inspirerende musiklærer ud på jeres skole. I kan også komme til fællessang i en lokal kirke sammen med 6-8 andre klasser, hvor vi sætter fokus på fortællinger fra besættelsen og på fællessangens evne til at skabe fælles fokus og refleksion.

 

 LÆRERKURSUS 9. januar 2020: I tilknytning til projektet til bydes et lærerkursus, hvor der vil være inspiration til lette sangøvelser og gode tekster, der giver anledning til refleksion over frihed og identitet. Kurset foregår i en af de lokale kirker kl. 13-16.