Klassetrin: 4.-6. klasse

Projektperiode: September 2020

Fag: Musik, historie, dansk,

kristendomskundskab

Antal lektioner: 4-12

Projektet indeholder

  • Hjemmeside med elevopgaver 
  • Lærervejledning.

Tilmelding: 3. juli 2020

(eller senest 6. august 2020)

Fællessang, frihed, demokrati

 

2020 blev året, hvor fællessangen fik en renæssance. Det er set før i krise-situationer, at sang samler mennesker. Fx under 2. Verdenskrig, hvor fænomenet ”Alsang” blev en måde for mennesker at mødes på – for nogle en protest, for andre et fællesskab.

I forbindelse med 75-året for befrielsen 4. maj, udarbejdede vi et materiale om fællessang, frihed og demokrati. Det er det projekt vi her genudbyder. Eleverne skal overordnet arbejde med begrebet frihed og konkret relatere dette begreb til: 2. Verdenskrig og befrielsen i 1945, samt til nutiden og deres eget liv.

For hvad vil det sige at leve i et frit samfund? Hvad tænker man i dag, og hvordan tænkte man i 1940’erne efter at befrielsesrusen havde lagt sig? Hvad skaber vilkårene for et frit og åbent samfund? I forlængelse af 1940’ernes alsang lægges der her op til gennem sang og refleksion at undersøge, hvad frihed og fællesskab er anno 2020. I materialet indgår en række nye og gamle sange.

Med materialet følger en hjemmeside med en lille film om 2. Verdenskrig og alsangen samt en række musikvideoer, som sangene kan læreres efter.

Der lægges desuden op til, at eleverne skaber en event ude på skolen, hvor de vælger en sag, et antal sange og skaber tilslutning til deres sangbegivenhed!

Afhængig af samfundssituationen efter sommerferien, er det muligt at vi inviterer tilmeldte klasser ud af skolen til en fællessangsbegivenhed.